'Hip-hop invloedrijker dan Beatles en Stones'

De belangrijkste muzikale revolutie tussen 1960 en 2010? Vergeet The Beatles en The Rolling Stones, want de bands leggen het af tegen hip-hop. Dat is geen mening, maar een feit, zeggen onderzoekers van twee universiteiten in Londen.

De onderzoekers hebben hun bevindingen woensdag gepubliceerd in een wetenschappelijk bulletin. Ze hebben muzikale folklore en esthetische oordelen opzij geschoven en zich puur gericht op wetenschappelijke nauwkeurigheid. 'Veel mensen hebben een mening over populaire muziek, maar niemand heeft enig objectief bewijs', zeggen de onderzoekers.

Om dat bewijs te verzamelen, gebruikten de onderzoekers muziekherkenningstechnologie die lijkt op bekende apps als SoundHound en Shazam. Ze analyseerden meer dan 17.000 nummers; 86 procent van alle nummers die tussen 1960 en 2010 in de Amerikaanse Top 100 stonden. Van elk nummer werd een clip van 30 seconden nader bestudeerd. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar klank, harmonie, akkoordwisselingen en volume. In samenwerking met last.fm werd gekeken naar onderwerpen, verschillende genres en muziekstijlen en hoe populair ze de afgelopen decennia waren.

Popmuziek diverser
Het onderzoek wijst uit dat de opmars van rapmuziek en gerelateerde genres de grootste invloed op de Amerikaanse hitlijsten heeft gehad. Bands als The Beatles en The Rolling Stones hebben medio jaren 60 geen revolutie teweeg gebracht. Ze profiteerden er wel van en hebben het vuur aangewakkerd. In tegenstelling tot de verwachting is de diversiteit van popmuziek toegenomen, vooral dankzij de opmars van hiphop. Er is geen bewijs voor een toenemende eenheidsworst qua muziek in de hitparades.

Uit het onderzoek komen ook drie jaartallen naar voren waarin de muziek zich het meest ontwikkelde: 1964, 1983 en 1991. De jaartallen zijn te linken aan de opmars van rockmuziek, de komst van synthesizers en de opmars van hip-hop. Als saaiste jaar kwam 1986 uit de bus. Er waren toen veel vergelijkbaar klinkende nummers door de opmars van drumcomputers en synthesizers. 'Ineens ging iedereen ze gebruiken en klonk iedereen als Duran Duran', aldus de onderzoekers.