Obama wil mariniersgeneraal als nieuwe stafchef VS

President Barack Obama draagt mariniersgeneraal Joseph Dunford voor als nieuwe voorzitter van de Gezamenlijke Chefs van Staven van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij moet de opvolger worden van legergeneraal Martin Dempsey, die er binnenkort vier jaar op heeft zitten.

Dunford heeft in de jaren 2013-2014 zijn sporen verdiend als commandant van de coalitietroepen in Afghanistan. Hij is pas sinds oktober bevelhebber van het Amerikaanse marinierskorps. De snelle promotie van Dunford past in zijn carrièreverloop, waarin hij in drie jaar tijd van een generaal met één ster opklom tot de rang van een viersterrengeneraal.

Dunford (59) heeft ruime gevechtservaring, maar heeft zich vooral in zijn periode als coalitiecommandant in Afghanistan bedreven getoond in het onderhouden van internationale contacten. Zijn voordracht geeft aan dat zelfs nu de aandacht meer gericht wordt op Azië en cyberoorlogvoering, de regering vindt dat een sterke grondtroepencommandant nodig is om de conflicten in Irak, Afghanistan, Syrië, het Midden-Oosten en Afrika het hoofd te bieden.