Cartoonist bedreigd om onschuldige tekening

Om doodsbedreigingen te ontvangen hoef je helemaal geen vroegmiddeleeuwse narcistische krijgsheer met een geestesziekte af te beelden. Een strandscene is meer dan genoeg. Cartoonist Osama Hajjaj uit Jordanië overkwam het.

De cartoonist had een tekeningetje gepubliceerd die uitdrukt hoe vrouwen leven onder de sharia, de islamitische wet. Veel landgenoten van Osama hadden erg veel moeite met deze vinger op de zere plek en stuurden hem allerlei persoonlijke berichtjes via de sociale media die verre van flatteus waren.

Deze boodschappen werden nog overtroffen door de dappere aanhangers van DAESH (ze worden ook wel ISIS genoemd). Deze gezellige gasten lieten hem weten dat hij maar dood moet, als dit zijn mening is.

"Maar die lafaards zullen mij niet stoppen", laat Osama weten. "Ik geloof dat vrijheid van denken en expressie een fundamenteel mensenrecht is. Mensen opsluiten of bedreigen omdat ze gebruik maken van hun mensenrechten is een teken van barbarisme. Blasfemie is een misdaad in de ogen van mensen die zwak in hun overtuiging staan en er een dubieuze moraal op nahouden."