'Vrouwen mogen best in strakke shirts lopen'

Er gloort een klein beetje hoop aan de horizon. President Rohani van Iran heeft namelijk verkondigt dat vrouwen best strakke truitjes mogen dragen en dat allesbedekkende kleding ook niet alles is.

Het straatbeeld in Iran is al jaren een doorn in het oog van veel conservatieven: zodra het zomer wordt gaan de hoofddoekjes wat losser, zodat het haar zichtbaar is en trekken veel vrouwen sexy kleding aan. Relikneuterige hardliners zijn van mening dat de zedenpolitie dit soort toestanden keihard zou moeten aanpakken. In 2010 is nog voorgesteld om dames die zich hieraan schuldig maken te belonen met 74 zweepslagen.

Geestelijken vinden dat de uitvoerende macht in Iran de islam moet handhaven, doet zij dat niet, dan zal de islam haar verwerpen.

Rohani heeft daar echter heel andere ideeën over. "Je kan jongeren toch niet opsluiten, zeker niet in dit internettijdperk, om hun nationale en religieuze nationaliteit te vrijwaren. De instelling, dat vrijheid en islam tegenstrijdig zijn, is verkeerd. Vrijheid is geen Westers fenomeen", sprak de president.

De gematigde president had tevens kritiek geuit op de zedenpolitie. Iets dat hem wederom niet in dank werd afgenomen door de mullah's. "De politie moet er niet zijn voor de naleving van de islam, maar om voor de openbare orde te zorgen", had de man onder andere gezegd.

De zedenpolitie doet al decennia lang –tevergeefs- veel moeite om ervoor te zorgen dat alle vrouwen in een veredelde vuilniszak moeten lopen. Dat zou ook jammer zijn, want in Iran jeukt het van de mooie vrouwen.

NaveltruitjeDit gaan we dus niet verbieden. Niet.