Amerikanen vroegen naar toestand Lubitz

Al in 2010 stelde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA vraagtekens bij de geestestoestand van Andreas Lubitz, vijf jaar voordat hij een toestel van Germanwings bewust liet neerstorten. Dat meldde de New York Times woensdag.

Lubitz brak in 2009 zijn opleiding tot beroepsvlieger af vanwege een depressie. Later in dat jaar pakte hij die studie weer op. Om die af te ronden, moest hij in de Amerikaanse staat Arizona vliegen.

De FAA vroeg zich destijds af of ze Lubitz een licensie moest geven om in de Verenigde Staten te vliegen. Maar volgens doktoren was hij volledig hersteld van de depressie. Dat strookt met eerdere berichtgeving van het Duitse Bild. Experts bevonden Lubitz fit genoeg om te vliegen, maar stelden anderzijds ook dat hij blijvend behandeld had moeten worden, schreef het blad.

Volgens de New York Times is er bovendien bewijs dat Lubitz probeerde de FAA te misleiden. In eerste instantie kruiste hij het vakje 'nee' aan, toen hij op een formulier werd gevraagd of hij ooit behandeld was voor psychische aandoeningen. In een bijgesloten stuk wordt gerefereerd aan die vraag en staat ,,veranderd van N naar Y (van nee naar ja).

Lubitz verzweeg voor zijn werkgever Germanwings dat hij begin dit jaar opnieuw onder behandeling stond van een psychiater en een neuroloog. Kort na de ramp die aan 150 mensen het leven kostte, werden in het huis van Lubitz verscheurde doktersverklaringen gevonden.

Amerikanen vroegen naar toestand Lubitz
Amerikanen vroegen naar toestand Lubitz (Foto: ANP)