Timmermans tegen debat doodstraf

Het opnieuw invoeren van de doodstraf in een EU-land zou indruisen tegen de fundamentele waarden van de Europese Unie. Dat schreef vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans woensdag op Facebook, in een reactie op een plan van de Hongaarse premier Viktor Orban.

Orban zei woensdag dat hij de vraag wil opwerpen of de doodstraf opnieuw ingevoerd moet worden. Hij wil daarover in gesprek met Europese partners. "Als in een EU-lidstaat de bevolking wil dat de doodstraf wordt ingesteld, dan kan er ook een debat over worden gevoerd in Europa."

Timmermans schoof dat idee terzijde. "De afschaffing van de doodstraf was een mijlpaal in de ontwikkeling van fundamentele rechten in Europa", stelt hij. Volgens de Eurocommisaris heeft het Europese Hof voor de Mensenrechten meermaals bepaald dat de doodstraf onacceptabel is.

Ook bij de plannen die Orban aan zijn bevolking wil voorleggen over de beperking van illegale migratie naar Hongarije, stelt Timmermans kanttekeningen. "Publieke cosultatie kan een goed middel zijn voor overheden (...) om beleid te ontwikkelen dat kan rekenen op brede steun. Wat dat betreft is het helemaal aan de Hongaase autoriteiten of zij het volk willen raadplegen over migratie. Maar een publieke consultatie die is gebaseerd op vooringenomenheid, op sturende en zelfs misleidende vragen, op vooroordelen over migranten kan nauwelijks worden gezien als een eerlijke en objectieve basis voor zuiver beleid."

Timmermans neemt stelling tegen Orban
Timmermans neemt stelling tegen Orban (Foto: ANP)