Oekra´ne: rebellen zetten weer raketten in

Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zijn weer begonnen met raketbeschietingen. Die beschuldiging uitte het Oekraïense leger dinsdag. De raketwerpers moesten volgens de voorwaarden van een vredesovereenkomst die in februari werd gesloten worden teruggetrokken.

De Grad-installaties van Russische makelij werden volgens het leger ingezet tegen het stadje Avdiivka, vlakbij Donetsk, het belangrijkste bolwerk van de rebellen.

De toch al wankele wapenstilstand wordt de laatste tijd steeds vaker geschonden. De Oekraïense president Petro Porosjenko waarschuwde dinsdag dat de hervatting van de oorlog in het gebied een reëel gevaar is.

Het bestand dat de rebellen en de regering in Kiev hebben ondertekend schrijft voor dat zwaar wapentuig vijftig kilometer moet worden teruggetrokken van de frontlinie. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa moeten toezien op de naleving van het bestand, maar de organisatie liet maandag weten dat waarnemers al dagen door de separatisten worden geweerd uit een gebied waar mogelijk zware wapens actief zijn.

Ook in het stadje Sjyrokyne wordt nog steeds gevochten. De plaats ligt feitelijk op de frontlinie en vlakbij de havenstad Marioepol, een belangrijke industriestad die nog in handen is van de regering. Het geweld in Sjyrokyne is nooit helemaal verdwenen sinds het akkoord werd gesloten, maar de afgelopen dagen lijkt het weer op te laaien. Volgens de OVSE waren de gevechten in de stad zondag de ergste sinds februari.

Het conflict in Oost-Oekraïne heeft het afgelopen jaar aan meer dan zesduizend mensen het leven gekost. Een miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.