Agenten gewond bij rellen in Baltimore

Door rellen in de Amerikaanse stad Baltimore (Maryland) zijn volgens de politie maandag zeker vijftien agenten gewond geraakt. Autoruiten zijn ingeslagen, winkels geplunderd en op verschillende plekken is brand gesticht. De gouverneur van Maryland heeft de noodtoestand uitgeroepen en stuurt de nationale garde naar de stad. Die zal volgens de burgemeester van Baltimore zo snel mogelijk worden ingezet.

Zeker 27 mensen zijn opgepakt. De rellen zijn niet gestopt toen het donker werd. Rond tien uur 's avonds bevestigde de politie dat er op een agent is geschoten, meldde de Baltimore Sun. Niemand raakte gewond en de schutter wist te ontkomen. De krant meldde ook dat er vijfhonderd reservisten naar de stad komen en dat gouverneur Larry Hogan ook om de inzet van 5000 agenten uit omliggende staten heeft gevraagd.

Burgemeester Stephanie Rawlings-Blake heeft een avondklok ingesteld. Die gaat dinsdagavond in en blijft minimaal een week van kracht. Baltimore is een stad aan de oostkust van de VS, niet ver van de hoofdstad Washington.

De onrust van maandag ontstond na de begrafenis van een man die vorige week zondag overleed nadat hij een week eerder was gearresteerd. Hij was gewond geraakt toen hij werd opgepakt, maar onduidelijk is nog steeds wat er is gebeurd. De dood van de 25-jarige Freddy Gray leidde vorige week ook al tot ongeregeldheden in Baltimore. Onder meer zaterdag liep een protest tegen politiegeweld in de stad uit op rellen.

De burgemeester van Baltimore heeft maandag met de Amerikaanse president Barack Obama over de rellen gesproken. En ook met de nieuwe minister van Justitie, Loretta Lynch, sprak Obama over de situatie. Lynch veroordeelde het geweld in Baltimore.

Honkbalclub Baltimore Orioles heeft een wedstrijd die maandagavond in de stad zou worden gespeeld, afgelast vanwege de onrust. Ook zijn treinstations gesloten. Dinsdag blijven scholen in Baltimore gesloten.

De situatie in Baltimore doet denken aan die in Ferguson vorig jaar. Nadat daar een zwarte tiener werd doodgeschoten door de politie ontstond er grote onrust in de stad. Meer dan een week waren er rellen. Ook toen werd de nationale garde ingezet. Later was het een paar keer opnieuw onrustig in Ferguson.

Agenten gewond bij rellen in Baltimore
Agenten gewond bij rellen in Baltimore (Foto: ANP)