Porosjenko: Oekraïne over vijf jaar klaar voor EU

De Oekraïense president Petro Porosjenko denkt dat zijn land binnen vijf jaar kan voldoen aan de voorwaarden om het lidmaatschap van de Europese Unie aan te vragen. Dat heeft hij maandag aan het begin van besprekingen met EU-raadspresident Donald Tusk en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in Kiev gezegd.

Integratie bij Europa vormde de belangrijkste drijfveer voor de protesten die vorig jaar leidden tot de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Onder het nieuwe regime is Oekraïne een associatieovereenkomst met de EU aangegaan. Porosjenko zei dat voor Brussel een belangrijke rol is weggelegd om te verzekeren dat de koerswijziging richting Europa soepel verloopt.

"Hulp van de EU moet helpen het vertrouwen van de Oekraïners te herstellen in de onomkeerbaarheid van Oekraïnes toekomst in de EU en de noodzaak om een soms pijnlijk maar niet onoverkomelijk proces te doorstaan", zei Porosjenko.

Tusk zei dat de EU voor 1 januari een nieuwe vrijhandelsovereenkomst met Oekraïne in werking wil zien.

Pogingen om de van corruptie doortrokken Oekraïense economie te hervormen en meer aan Europese maatstaven te laten voldoen hebben sinds Porosjenko aan de macht kwam nog niet veel vaart gekregen. Met de belofte van ingrijpende structurele hervormingen en beperking van de overheidsuitgaven heeft Oekraïne wel miljarden euro's aan internationaal krediet verkregen.

Ondertussen blijft de toestand in het oosten van Oekraïne gespannen. De regering in Kiev wil daar graag internationale vredestroepen hebben, maar Rusland wil daar niets van weten en westerse landen staan niet te springen om die te leveren. EU-raadsvoorzitter Tusk sprak zijn bezorgdheid uit over de hernieuwde onrust en drong bij Rusland aan zich te houden aan zijn toezeggingen om het vredesproces in stand te houden.