'Stuur ons maar weer terug naar Guantánamo Bay'

De gevangenis van Guantánamo Bay is zo beroerd nog niet. Dat is althans af te leiden uit het protest van zes voormalige gedetineerden bij de Amerikaanse ambassade te Uruguay. Ze beklagen zich erover dat hun verblijfplaats te klein is, hun familie niet mag overkomen en ze bovendien te weinig geld ontvangen.

Het gaat om vier Syriërs, een Tunesiër en een Palestijn, meldt de NOS. Ze zitten sinds december met z'n zessen in een vierpersoonskamer in een budgethotel in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. De VS geeft de ex-bajesklanten een uitkering van 15.000 pesos, circa 500 euro.

"Als de Uruguayaanse overheid niet kan regelen dat onze families hierheen komen en ons geen woonruimte kan garanderen, dan mogen ze ons wel weer terug naar Guantánamo Bay sturen", aldus een van hen. "Daar heb ik helemaal geen problemen mee."

Volgens de mannen zijn zowel journalisten als mensenrechtenorganisaties het erover eens dat ze te weinig pesos krijgen Zelfs de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zou het uitkeringsbedrag erg karig vinden.

De ambassadeur hebben de voormalige gedetineerden nog niet kunnen spreken. Maandag kunnen de klagers een hulpvraag indienen, heeft de Amerikaanse gezant laten weten. Ze zijn niet van plan terug naar hun kamertje te gaan en brengen de nacht voorlopig voor het ambassadegebouw door.