Drie keer meer geld voor aanpak migrantencrisis

De lidstaten van de Europese Unie stellen driemaal zoveel geld beschikbaar voor de Europese grensmissie in het Middellandse Zeegebied. Momenteel bedraagt de missie 2,9 miljoen euro per maand. Verder worden schepen, vliegtuigen en helikopters beschikbaar gesteld om migranten te redden die de oversteek over de Middellandse Zee wagen. Dat hebben leiders van de EU donderdag besloten.

"Allereerst moeten we levens redden en de juiste maatregelen treffen om dit te doen", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Duitsland en Frankrijk zegden beide twee schepen toe voor reddingswerk, terwijl Groot-Brittannië drie vaartuigen en drie helikopters naar het Middellandse Zeegebied stuurt. Ook andere lidstaten leveren een bijdrage met vaartuigen en helikopters.

Buitenlandcoördinator Federica Mogherini krijgt de opdracht de mogelijkheden te verkennen voor een militair aspect aan de missie om schepen van mensenhandelaars tot doelwit te maken. Dit zal volgens de bronnen zeker enkele maanden in beslag nemen.