Milieuactivisten lopen weg uit invloedrijke EU schaliegasadviesgroep.

Milieuactivisten beweren dat de EU-schaliegasadviesgroep is gekaapt is door de schaliegaslobby. De EU-adviesgroep voor het winnen van koolwaterstoffen is in het leven geroepen om de Eurocommissarissen van objectieve informatie te voorzien over de schaliegaswinning.

De adviesgroep word voorgezeten door vijf personen. Van hen zijn er twee werkzaam voor de Schaliegasfirma's Cuadrilla en ConocoPhillips. Verder zijn er twee ambtenaren die actief zijn in de Pro-Schaliegas ministeries van Engeland en Polen. Een is er directeur van IFP Energies Nouvelles die tevens werkzaam is als adviseur voor de Schaliegas Europe Lobby Group.

Leden van de adviesgroep kunnen alleen door middel van uitnodiging toetreden. Er zijn rond de zeventig leden die de industriesector vertegenwoordigen tegenover minder dan tien uit de milieusector.

Friends of the Earth Europe kijkt kritisch naar deze adviesgroep omdat het merendeel van de personen in deze adviesgroep nauwe banden zouden hebben met bedrijven die financiële belangen hebben in de schaliegaswinning en bedrijven welke in het bezit zijn van de patenten voor de techniek achter de schaliegaswinning.