'Vijftig van de zevenhonderd migranten overleefden kapseizen boot'

Vijftig van de mogelijk ruim zevenhonderd opvarenden van het vluchtelingenschip dat zondag in de Middellandse Zee kapseisde hebben de ramp overleefd. Dat heeft de Maltese premier Joseph Muscat gezegd. Zijn Italiaanse collega Matteo Renzi houdt zich tot dusver op de vlakte.

Malta neemt deel aan de reddingsoperatie die na het omslaan van de volgepakte vissersboot op touw is gezet. De reddingswerkers gaan de in zee drijvende lichamen af om te 'controleren wie er nog leeft en wie er dood is', zei Muscat. Hij noemde de zeeramp 'de grootste menselijke tragedie van de laatste jaren'.

Volgens Renzi zijn er achttien schepen opgetrommeld om naar drenkelingen te zoeken. De Italiaanse premier houdt het voorlopig nog bij de 24 doden en 28 overlevenden die hij al veel eerder op de dag meldde. Italië kan onmogelijk nagaan of het schip inderdaad zevenhonderd mensen aan boord had, zei hij. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties citeerde eerder uit de mond van een overlevende die zevenhonderd opvarenden had geteld.

Renzi prees de bemanning van de King Jacob, de Portugese vrachtvaarder die op het vluchtelingenschip afstevende en zo onbedoeld de ramp in gang zette. De premier wees erop dat de King Jacob 'onmiddelijk in actie kwam' en er al vier soortgelijke reddingsoperaties had opzitten.

Het twintig meter lange vissersschip waarop de vluchtelingen uit Libië waren samengepakt kapseisde doordat alle opvarenden naar de kant stroomden waar de King Jacob langszij probeerde te komen.