Coureur Van der Mark schrijft geschiedenis in Assen

Motorcoureur Michael van der Mark heeft op het TT-circuit van Assen opnieuw geschiedenis geschreven. Tijdens de eerste race in de Nederlandse ronde van het World Superbike snelde de 22-jarige Nederlander naar de derde plek, de eerste Nederlandse podiumplaats ooit in het World Superbike.

Van der Mark vertrok vanaf de vijfde plek, maar kende een slechte start. Hij vertrok met een zogenaamde wheelie, waarbij het voorwiel de lucht in gaat, en verloor daardoor een aantal plekken. Vooran namen teamgenoten Jonathan Rea en Tom Sykes de leiding, terwijl Van der Mark zich al in de eerste ronde weer voorbij teamgenoot Sylvain Guintoli en Xavi Fores wist te vechten. Een ronde later viel het doek voor de Brit Alex Lowes, waardoor Van der Mark weer op de vijfde plek te vinden was. Hij reed ondertussen de snelste raceronde en kwam zo met rasse schreden dichter bij het leidende Britse kwartet van Rea, Sykes, Chaz Davies en Leon Haslam.

Van der Mark bedankt het publiek na het behalen van de derde plaats (PRO SHOTS/Cor Lasker)
Van der Mark bedankt het publiek na het behalen van de derde plaats (PRO SHOTS/Cor Lasker)

Na een paar ronden kon Van der Mark de aansluiting vinden bij Haslam, die een ronde later zijn positie zelfs af moest staan aan de jonge Nederlander. Een ronde later herhaalde Van der Mark dat kunstje in de Haarbocht bij Davies, waardoor hij zelfs virtueel op het podium reed. De Brit pakte zijn plek echter weer terug in Mandeveen, waarna Van der Mark even genoegen moest nemen met plek vier.

Halverwege de race leken Rea en Davies vooraan weg te rijden van Sykes en Van der Mark, maar samen met Haslam wist het duo toch weer de aansluiting te vinden bij de koplopers. Met negen ronden te rijden kon de Nederlander Sykes in Strubben zelfs aan de kant zetten en zo weer de derde plek pakken. Ook dit keer hield hij het echter niet lang vol, want Haslam vocht zich weer voorbij de PATA Honda van Van der Mark.

Drie ronden voor het einde sloot de Nederlander weer aan bij Haslam, die hij nog in dezelfde ronde op Hoge Heide in wist te halen. Voorin deed Davies er alles aan om Rea nog aan te vallen, maar zonder succes. Haslam moest zich uiteindelijk toch gewonnen geven en zag Van der Mark als eerste Nederlander ooit het podium betreden in de World Superbike.