KRO-NCRV bekijkt uitspraak Fons de Poel

Fons de Poel, presentator en journalist van het tv-programma Brandpunt, ligt onder vuur. In een item over bonussen voor topbankiers noemde hij het kritische GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver 'een snotneus'. De Poel deed anderhalf jaar geleden een commerciële klus voor ABN Amro en daardoor is zijn integriteit in het geding.

KRO-NCRV, die omroep die Brandpunt uitzendt, overlegt dit weekend over de positie van Fons de Poel (59) als presentator van het programma. In de uitzending van dinsdag was er aandacht voor de positie van ABN Amro en de hoorzitting die in de Tweede Kamer plaatsvond. Tijdens die zitting was GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver uiterst fel tegen Rik van Slingelandt, president-commissaris van ABN Amro.

Volgens De Poel deed Klaver 'alsof de man als een melaatse was neergedaald, op een andere planeet', gevolgd door de kwalificatie 'snotneus' aan het adres van Klaver. Op NPO Uitzending Gemist is het fragment vanwege 'een technische storing' niet terug te zien, maar website JOOP heeft het fragment op YouTube gezet.

Integriteit
Omdat De Poel in het verleden een commerciële klus voor ABN Amro deed, vindt KRO-NCRV dat de journalistieke integriteit in het geding is. De omroep spreekt dit weekend met De Poel over zijn nevenactiviteiten. 'De uitkomst van dat gesprek is leidend voor het vervolg van zijn werkzaamheden bij de KRO-NCRV', aldus hoofdredacteur Leo Fijen.

Tegenover het Algemeen Dagblad laat De Poel weten: 'Deze opmerking was een grap, meer niet. Gewoon een grap, zoals Brandpunt vroeger wel meer grappen maakte.' De Poel stelt dat hij slechts één keer een klus voor ABN Amro heeft gedaan. De Poel begon in 1982 bij Brandpunt als internationaal verslaggever.