Snordersdienst UberPOP steeds meer onder druk

De verboden taxidienst Uberpop komt steeds meer onder druk te staan. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Uber van het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer. Het OM liet dat weten nadat de rechter drie snorders van het bedrijf vrijdag een boete van 1500 euro had opgelegd. Ze zijn bestraft omdat ze personen vervoerden zonder vergunning.

Klanten van Uberpop kunnen via een speciale app taxiritjes aanvragen door particulieren. De dienst leidt al langere tijd tot grote frustratie bij reguliere taxichauffeurs, die aan allerlei eisen moeten voldoen. Het is de eerste keer dat een strafrechter zich heeft uitgesproken over deze manier van vervoer. "We gaan een opsporingsonderzoek beginnen om door gegevensverzameling vast te stellen dat Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer", aldus het OM.

De chauffeurs kregen van het OM eerder al een boete opgelegd van 1500 euro, maar die weigerden ze te betalen. Daarop werd de zaak naar de rechter gebracht, die de mannen een even hoge boete oplegde. De drie chauffeurs mogen het bedrag in tien termijn betalen. Door de veroordeling hebben ze nu ook een strafblad.

Het bedrijf blijft de chauffeurs steunen. "Wij blijven de Uberpop-bestuurders volledig bijstaan, ook in hun overweging om in hoger beroep te gaan", liet een woordvoerder van het bedrijf vrijdag weten in een reactie op de uitspraak van de politierechter in Amsterdam. Uber had eerder al gezegd de boetes en kosten van de juridische procedures voor zijn rekening te nemen. De veroordeelde chauffeurs kunnen zelf beslissen of ze in hoger beroep gaan.

De drie mannen werden op heterdaad betrapt doordat medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Transport zich voordeden als klant en via de taxi-app Uberpop een ritje boekten. Een vierde chauffeur die ook op deze manier werd gesnapt, moet later voor de rechter komen. In Amsterdam zijn de afgelopen tijd 23 chauffeurs gepakt omdat ze werkten voor Uberpop.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaarde Uberpop eind vorig jaar illegaal. Tot ergernis van de taxiwereld rijden er nog steeds illegale Uberpop-chauffeurs in de grote steden.