Paus overweegt bezoek aan Cuba

Paus Franciscus overweegt een tussenstop in Cuba te maken tijdens zijn reis naar de Verenigde Staten in september. Een definitieve beslissing is nog niet genomen, liet het Vaticaan vrijdag weten.

Franciscus wordt geprezen om zijn bemiddeling in de recente toenadering tussen de VS en Cuba. Hij benaderde de leiders van beide landen en nodigde hun afgevaardigden uit in het Vaticaan voor onderhandelingen.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde als eerste dat Franciscus een bezoek aan Cuba overweegt. Volgens Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi wordt daar momenteel met Cuba over gesproken, maar bevindt het overleg zich nog in een vroeg stadium.

Eind september bezoekt de kerkvorst Washington, New York en Philadelphia. In Washington spreekt hij onder anderen met president Barack Obama, in New York bezoekt hij de Verenigde Naties.

Als de tussenstop in Cuba doorgaat, is Franciscus de derde paus die het eiland bezoekt. Paus Johannes Paulus II zei in 1998 in Cuba dat het land zich 'moet openstellen naar de wereld'. Paus Benedictus XVI volgde in 2012 en noemde destijds het Amerikaanse embargo tegen Cuba onrechtvaardig.