Migrantentoestroom Europese zuidkust groeit tot ongekende hoogte

Opnieuw zijn duizenden migranten aangekomen in Italië. Van vrijdag tot en met maandag waren het er al zo'n 7000. Op dinsdag en woensdag kwamen er nog eens 3500 aan, aldus het Rode Kruis woensdagavond. Er zitten zwangere vrouwen en kinderen bij de geredde vluchtelingen.

De bootvluchtelingen vertrekken van de Afrikaanse kust richting Italië, om daarvandaan vaak verder Europa in te trekken. De overtocht is echter levensgevaarlijk. Vorig jaar kwamen duizenden mensen om en ook dit jaar verloren al honderden het leven. Verschillende organisaties, waaronder het Rode Kruis, vragen aandacht voor het probleem.

Die organisatie is naar eigen zeggen met meer dan honderd mensen actief in Italiaanse havens om de geredde vluchtelingen op te vangen en van eerste levensbehoeften te voorzien. Hulpverleners wijzen erop dat het pas het begin van het seizoen is, en dat de situatie alleen maar erger zal worden.

Volgens eurocommissaris Avramopoulos is er sprake van een toestroom van 'migranten en in het bijzonder vluchtelingen' die zijn weerga niet kent. "Dit is helaas de nieuwe norm en we zullen voor passende antwoorden moeten zorgen".

Verschillende hulporganisaties waaronder Artsen Zonder Grenzen treffen voorbereidingen om zo spoedig mogelijk op zee hulp te gaan bieden. Dat is overigens niet zonder gevaar, want mensensmokkelaars schieten met kalasjnikovs om hun boten terug te krijgen. Daaraan begint kennelijk een tekort te ontstaan.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei woensdag dat Europa zich zal moeten inzetten om de problemen in de landen van herkomst opgelost te krijgen. "Uiteindelijk kunnen we, als de vluchtelingen eenmaal op de Middellandse Zee zijn, nauwelijks voorkomen dat ze met man en muis vergaan,  We moeten zorgen dat mensen zich niet meer genoodzaakt voelen de regio's te ontvluchten, en dat vervolgens zo houden."

Hoe Steinmeier zich een dergelijk hulpplan ter plekke voorstelt, liet hij evenwel in het midden.

Weer duizenden migranten op Italiaanse kust
Weer duizenden migranten op Italiaanse kust (Foto: ANP)