Van Miltenburg onder vuur om lekaffaire

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg ligt nu zelf onder vuur vanwege de lekaffaire rondom de benoeming van de Nationale ombudsman. Bij de benoeming van Guido van Woerkom werden destijds de namen van andere kandidaten gelekt naar media. GroenLinks-kamerlid Linda Voortman werd daar ten onrechte van verdacht.

Voortman werd door haar partij korte tijd geschorst en keerde recent in de Tweede Kamer terug na haar zwangerschapsverlof. Deze week werd al duidelijk dat de kwestie haar nog altijd dwarszit. In een brief heeft ze opheldering gevraagd aan het presidium; het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Ze stelt dat haar integriteit in twijfel is getrokken. 'Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen.'

Vandaag voerden Van Miltenburg en Voortman opnieuw een gesprek van anderhalf uur, maar dat was niet genoeg om de kou uit de lucht te halen.

Vertrouwelijk gesprek
Wat meespeelt, is dat De Telegraaf details publiceerde uit een eerder vertrouwelijk gesprek tussen Voortman en Van Miltenburg, waarbij verder alleen een griffier aanwezig was. De kamervoorzitter gaf vandaag in een korte verklaring aan dat zij niet heeft gelekt uit dat gesprek. Maar leden van het presidium geven nu aan dat het bewuste gesprek niet in het presidium is besproken, onthulde NOS-verslaggever Dominique van der Heyde in Nieuwsuur. De informatie is dus niet vanuit het presidium gelekt naar De Telegraaf en dat wordt gezien als belastend voor Van Miltenburg.

De naam van Voortman is in het presidum überhaupt niet genoemd, zeggen de bronnen zelfs. Morgen vergadert het presidium en het is duidelijk dat de leden dan de kamervoorzitter kritisch gaan ondervragen. Van der Heyde: 'Van Miltenburg begint geheel geïsoleerd te raken, nu ook haar collega's de handen van haar aftrekken.' De VVD-politica ligt sinds haar benoeming tot kamervoorzitter regelmatig onder vuur vanwege onhandige optredens en blunders.