Raket van SpaceX op weg naar ruimtestation

SpaceX heeft dinsdag een capsule gelanceerd met ruim 1800 kilo spullen voor de bemanning van het internationale ruimtevaartstation ISS aan boord, waaronder een espressomachine. De Dragon moet vrijdag bij het ISS aanmeren.

Het ruimtevaartbedrijf van miljardair Elon Musk hoopt de eerste trap van de draagraket waarmee de capsule gelanceerd werd verticaal te laten landen op een platform op zee, zodat deze opnieuw gebruikt kan worden. Twee eerdere pogingen in januari en februari mislukten, maar nadien zijn technische aanpassingen verricht aan zowel de draagraket als het platform.

Het is de zevende keer dat SpaceX een landering uitvoert in opdracht van NASA. Het ruimtevaartbureau van de Amerikaanse overheid heeft nog meer ladingen vracht voor het ruimtestation klaarstaan. De achterstand is ontstaan doordat een onbemande vrachtraket van Orbital Sciences in oktober bij de start ontplofte. De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti heeft nog maar een maand om van de koffie die zij van huis uit gewend is te genieten, want dan zit haar verblijf in het ruimtestation er alweer op.

Raket van SpaceX op weg naar ISS (Foto: Novum)
Raket van SpaceX op weg naar ISS (Foto: Novum)