Japanse rechter verbiedt opstarten kernreactoren

Een Japanse rechter heeft dinsdag een stokje gestoken voor de herstart van twee kernreactoren in het westen van het land. De toezichthouder voor de nucleaire industrie had eerder groen licht had gegeven om de reactoren weer aan te zetten.

Het gaat om twee reactoren in de Takahama-centrale, in de prefectuur Fukui. Na de ramp bij de centrale in Fukushima in 2011, waar een aardbeving een tsunami veroorzaakte die de centrale verwoestte, werden alle kerncentrales in het land uitgezet. Hoewel de toezichthouder de twee reactoren in Fukui weer veilig acht, meent de rechter dat de veiligheidseisen die aan de centrales worden gesteld niet streng genoeg zijn. Na de ramp in Fukushima werden de veiligheidseisen aangescherpt, maar voor de rechter gaat dit dus niet ver genoeg.

De rechter zei dat de afgelopen tien jaar vier Japanse kerncentrales werden getroffen door een zwaardere aardbeving dan wat binnen de veiligheidsnormen valt en dat de Takahama-centrale ook in de risicozone zit. "De Takahama-centrale van het risico van aardbevingen uitsluiten is ongefundeerd optimisme", schreef de rechter in het vonnis. "Een ongeluk bij de centrale kan tot onomkeerbare schade leiden."

De exploitant van de centrale, Kansai Electric, noemde het vonnis van de rechter 'extreem teleurstellend en onacceptabel'. Kansai gaat in beroep tegen de uitspraak.