Kamp: Europa moet industrie digitaliseren

De Europese maakindustrie moet veel meer gebruik gaan maken van digitalisering zoals 3D-printen. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag tijdens een toespraak op de Hannover Messe, de grootste industriebeurs ter wereld.

Digitalisering biedt de industrie veel kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, aldus de bewindsman. "Voor de versterking van de economie is het van groot belang dat wij in Nederland en Europa optimaal profiteren van de kansen die digitalisering aan onze industrie biedt."

Daarbij is het volgens de VVD-minister van belang dat de Europese Unie de regels op het het gebied van de digitale interne markt harmoniseert. Op de Duitse beurs spreekt hij onder meer hierover met Günther Oettinger, de Europees Commissaris belast met de digitale economie.

De Europese economie kan mogelijk met 110 miljard euro groeien als landen en bedrijven alle kansen pakken die digitalisering de industrie biedt. Dat bleek volgens het ministerie van Economische Zaken eerder uit Duits onderzoek. In ons land werken zo'n 800.000 mensen in de maakindustrie.

Op de Hannover Messe zijn meer dan tweehonderd Nederlandse bedrijven aanwezig. Op de beurs is ook te zien hoe de overheid en het bedrijfsleven in ons land al samenwerken op het gebied van digitalisering. Het moet resulteren in snellere innovaties en de productiekosten verlagen.