Brabantse kerken plaatsen uitvaartdiensten zonder toestemming online

In Brabant zijn er vier kerken die complete uitvaartdiensten filmen en vervolgens zonder toestemming op het internet gooien. Nabestaanden zijn laaiend.

De betreffende kerken die lak hebben aan de nabestaanden staan in Uden, Udenhout, Den Dungen en Eindhoven. Het filmen is bedoeld als extra service, voor vrienden en familie die niet aanwezig kunnen zijn. Maar ook mensen die er niets mee te maken hebben kunnen meekijken. 

Stein Spijkerman begroef vorige maand zijn vader in Eindhoven, pas na weken kwam hij erachter dat de video van de uitvaart door de kerk online was gezet, zonder zijn toestemming. Hij is woedend, net als vele andere nabestaanden.

"Je zou toch zeggen dat het een intiem gebeuren was," vertelt Spijkerman, "een gesprek met god en het afscheid van een dierbare bij een begrafenis. Dat het op internet moet, dat vind ik verwonderlijk."

Pastoor René Wilmink van de Sint Joriskerk in Eindhoven, waar de uitvaart van Spijkerman plaatsvond, ziet er helemaal geen kwaad in. Volgens hem is het juist een service richting parochianen die, bijvoorbeeld door ziekte, niet naar de kerk kunnen komen. Dat er dan geen wachtwoord of andere vorm van beveiliging achter zit maakt hem niets uit, want "er komt niemand in beeld, behalve degene die spreekt", verklaart Wilmink.

Volgens privacy-deskundige Brenno de Winter is het publiceren van de beelden van uitvaarten niet alleen onfatsoenlijk, maar ook hartstikke illegaal. "De pastoor komt in de aanloop naar een uitvaart bij de familie thuis. Dan hoor je dat netjes te regelen.", aldus De Winter.