Koning België herdenkt eerste gebruik gifgas

Koning Filip van België herdenkt woensdag 22 april het eerste grootschalige gebruik van gifgas precies honderd jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De plechtigheden vinden plaats in de West-Vlaamse plaatsen Ieper en Langemark-Poelkapelle.

Dat maakte het Belgische koninklijk paleis maandag bekend. Met het gifgas verschenen massavernietigingswapens in de moderne oorlogsvoering. "Een spijtige introductie", aldus het paleis.

De eerste aanvallen werden uitgevoerd door de Duitsers. Zij wilden met een nieuw wapen, het dodelijke chloorgas, de impasse in de strijd doorbreken. Zij negeerden het verbod dat op internationale vergaderingen in Den Haag in 1899 en 1907 uitdrukkelijk was afgesproken. Na de verrassingsaanval van de Duitsers gingen ook de geallieerden gas inzetten. Duizenden soldaten kwamen op een vaak gruwelijke manier om het leven.

Het gebruik van gifgas in latere oorlogen leidde tot de oprichting van de internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. In verband met de Vlaamse herdenking houdt de organisatie, die in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede won, volgende week een vergadering in Ieper.