Grote betoging in Amsterdam

Honderden studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) lopen maandag in een protestmars door Amsterdam. Ze lopen naar een faculteitsgebouw aan de Oudemansstraat. Een groep uitgeprocedeerde vluchtelingen, die maandagochtend gedwongen de Vluchtgarage moest verlaten, heeft zich bij de protestmars aangesloten. Enkele betogers dragen een groot spandoek met de tekst 'CvB aftreden', gericht aan het bestuur van de universiteit.

De docenten en studenten scandeerden "aftreden, aftreden!" bij aanvang van het protest, in de Roetersstraat. Een tijdje was de groep stil, op tromgeroffel na. Later begonnen betogers leuzen te roepen die gericht zijn tegen het asielbeleid in Nederland, zoals "geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal!".

Afgelopen weekend werd het Maagdenhuis, dat door protesterende studenten wekenlang bezet werd, door de politie ontruimd. Een studente die bij de ontruiming was, nam maandag het woord. "Deze ontruiming was volstrekt onnodig. Dit geweld was pure intimidatie. Maar ons krijg je niet bang", zei ze onder luid gejuich van de betogers.

De gemeente liet maandagmiddag weten geen problemen te verwachten vanuit de organisatie omdat er goede afspraken zijn gemaakt over onder meer de route en de eigen ordedienst. Wel zal worden gelet op mensen die zich bij de demo aansluiten en voor overlast zorgen. Bij eerdere manifestaties waren er ook wat incidenten. Wie zich maandagmiddag bij het protest aansluit, mag geen gezichtsbedekking dragen 'als dit gepaard gaat met gedragingen met het doel om de orde te verstoren'.

Grote betoging in Amsterdam
Grote betoging in Amsterdam (Foto: ANP)