Grote oefening vanaf vliegbasis Leeuwarden

Tientallen gevechtstoestellen uit meerdere landen kiezen maandag vanaf vliegbasis Leeuwarden twee weken lang het luchtruim in het kader van de oefening Frisian Flag. Jachtvliegers worden getraind om in internationaal verband samen te werken.

Behalve Nederlandse F-16's (van de vliegbases Leeuwarden en Volkel) is ook de Poolse luchtmacht met F-16's vertegenwoordigd. Andere deelnemers zijn de Duitsers met Eurofighters, de Spaanse en Finse luchtmacht met F-18's en de Amerikaanse luchtmacht met F-15's. Dagelijks gaan tachtig toestellen de lucht in.

Gelijktijdig met Frisian Flag wordt de tankeroefening European Air Refueling Training gehouden vanaf vliegbasis Eindhoven. Deze tankvliegtuigen verzorgen het bijtanken in de lucht.

Oefeningen als Frisian Flag zijn volgens het ministerie van Defensie belangrijk omdat steeds vaker internationaal wordt samengewerkt, zoals nu gebeurt vanuit Jordanië boven Irak. Daarvoor werkte de Nederlandse luchtmacht met andere landen samen in Afghanistan en in het luchtruim van de Baltische staten.

In het kader van de oefening verblijven op de Friese vliegbasis zo'n 800 manschappen.

Grote oefening vanaf vliegbasis Leeuwarden (Foto: Novum)
Grote oefening vanaf vliegbasis Leeuwarden (Foto: Novum)