Geweld laait op in Oost-OekraÔne

Het geweld in het oosten van Oekraïne is zondag en maandag weer opgelaaid, na ruim een maand van relatieve rust. Dat hebben waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gezegd.

De waarnemers hoorden urenlang mortiergranaten inslaan en machinegeweren bij het dorp Sjirokine, vlakbij de havenstad Marioepol. De Oekraïense regering heeft Marioepol in handen, maar de pro-Russische separatisten vochten al eerder met het leger in Sjirokine. Ook in de centraal gelegen regio Donetsk, waar de rebellen de dienst uitmaken, werd gevochten. De OVSE-waarnemers telden zondag zeker 1166 explosies.

Een woordvoerder van het Oekraïense leger zei dat de afgelopen 24 uur een militair om het leven kwam en zes gewond raakten.

Diplomaten uit Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland gaan maandag in Berlijn weer om tafel om de situatie in Oost-Oekraïne te bespreken.

Het conflict in Oost-Oekraïne heeft tot dusver aan meer dan zesduizend mensen het leven gekost. Sinds er in februari een staakt-het-vuren werd afgekondigd is het geweld enorm afgenomen. Ook hebben de strijdende partijen zware wapens teruggetrokken van de frontlinie.