Duitse schrijver Günter Grass overleden

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is overleden. Dat heeft zijn uitgeverij, Steidl, bekendgemaakt. Grass overleed in een ziekenhuis in Lübeck. Hij is 87 jaar oud geworden. Grass won in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur.

De schrijver werd bekend door zijn boek De blikken trommel, dat in 1959 verscheen. Hij gaf met zijn werken een stem aan de generatie die opgroeide ten tijde van de nazi-terreur. Zijn laatste boek was 'De woorden van Grimm' uit 2010. Grass raakte op latere leeftijd in opspraak vanwege zijn eigen oorlogsverleden en zijn omstreden houding ten aanzien van Israël.

Meulenhoff, de uitgever van Günter Grass in Nederland, is bedroefd over het overlijden van zijn 'briljante en bijzondere' auteur. 'We geven hem al meer dan vijftig jaar uit en daar zijn we erg trots op', zegt een woordvoerster. 'Vorig jaar was hij hier nog. Een erg inspirerende, ontzettend aardige slimme en interessante man.'

Veelgevraagd
De boeken van Günter Grass doen het goed in de winkels van Athenaeum Boekhandel. 'Hij geldt als een van de allergrootste Duitstalige auteurs van na de oorlog', aldus directeur Maarten Asscher. Grass' werken verkopen goed in zowel de oorspronkelijke taal, als in de Nederlandse vertaling. Die Blechtrommel is in de winkels een veelgevraagd boek, maar ook het latere werk van Grass.