Journalisten lokken proefproces drones uit

Het journalistieke gebruik van drones moet mogelijk worden. Dat vindt de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Daarom gaan journalisten morgen met een drone opnames maken voor een documentaire over de Pier van Schevingen. Zo hopen ze een juridische procedure uit te lokken.

De drone die in Scheveningen het luchtruim kiest wordt bediend door fotograaf René Oudshoorn. Hij riskeert daarmee strafvervolging en een boete van ruim 8.000 euro. 'De inzet van de drone moet als voorbeeld dienen voor een rechtszaak', zegt de NVJ. 

Vergunning
Particulieren mogen zonder vergunning een drone laten vliegen, maar journalisten moeten daarvoor een vergunning aanvragen bij de provincie. Tussen de aanvraag en de verstrekking zitten zes weken. 'Een onwerkbare situatie', vinden zowel de NVJ als de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten NVF.

In november dreigde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) nog met stappen tegen het tv-programma Zondag met Lubach, omdat er vanuit de lucht beelden van het Torentje waren gemaakt. Uiteindelijk werd Lubach niet vervolgd. De reden waarom zie je in onderstaand filmpje.