Nieuwe beelden van agent die zwarte man neerschiet

Er zijn nieuwe beelden openbaar gemaakt van het schietincident in de Amerikaanse stad North Charleston waarbij zaterdag een blanke agent een zwarte man doodschiet. De beelden zijn gemaakt door de camera in de dienstwagen van de agent.

Op beelden is te zien wat voorafging aan de schietpartij. Politieagent Michael Thomas Slager geeft een automobilist, de 50-jarige Walter Lamer Scott, een stopteken vanwege een niet werkend achterlicht. Slager vraagt hem om zijn rijbewijs en autopapieren en loopt vervolgens terug naar zijn auto. Vervolgens is te zien hoe Scott het portier opent en er vandoor gaat. Daar houdt de video op.

Dinsdag doken er beelden op van de daadwerkelijke schietpartij, die gemaakt zijn door een omstander. Te zien is dat Slager acht keer vuurt op de rennende Scott. Scott wordt in zijn rug getroffen. De agent is inmiddels ontslagen en aangeklaagd voor moord.

De advocaat van Slager, Andy Savage, zei donderdag dat hij zijn eigen onderzoek aan het doen is en dat het 'nog veel te vroeg is om te zeggen wat we denken'. Als Slager schuldig wordt bevonden aan moord dan kan hij een celstraf van dertig jaar tot levenslang krijgen.

De dood van Scott is het zoveelste incident in korte tijd waarbij een zwarte man door toedoen van een politieagent om het leven komt. Eerder leidden de dood van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson en die van Eric Garner op Staten Island tot nationale ophef.