'NPO is beveiligd tegen cyberaanvallen'

TV-uitzendingen en websites die op zwart gaan door een cyberaanval van terroristen? Volgens de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kan zoiets in ons land niet snel gebeuren. Er zijn maatregelen van kracht om aanvallen van hackers te voorkomen. In Frankrijk ging het gisterenavond wél mis: de zender TV5 Monde werd gehackt door IS-fans.

Bij TV5 Monde werden niet alleen social media-accounts en de website gehackt, de uitzendingen moesten zelfs worden gestaakt. Zoiets kan in Hilversum niet snel gebeuren, zegt een NPO-woordvoerster. De belangrijkste maatregel in Hilversum is het scheiden van de diverse omgevingen. Het netwerk waar de uitzendsystemen voor radio en televisie zich bevinden, is helemaal losgekoppeld van alle andere omgevingen.

Maatregelen
De intensief gebruikte kantoornetwerken van de NPO en de omroepen staan daarnaast volledig los van het netwerk waar alle websites en apps zoals NPO.nl en NOS.nl zich bevinden. 'We nemen ook allerlei maatregelen om het verkeer tussen de diverse omgevingen veilig te organiseren', zegt de woordvoerster. Zowel de NOS als RTL zeggen dat ze scenario's hebben klaarliggen om te kunnen reageren op dergelijke aanvallen. Wel zoekt de NPO contact met de Franse televisiezender om precies na te gaan wat daar is gebeurd.

In Frankrijk is de ophef over de gebeurtenis groot. Pas vanmiddag om 17:00 was de getroffen zender weer in de lucht. Fleur Pellerin, minister van Cultuur en Communicatie, roept de leiding van de Franse mediabedrijven bijeen, schrijft de NOS. Premier Valls noemt de aanval 'een onacceptabele inbreuk op de vrijheid van informatie en publicatie.' Verschillende ministers bezochten vanmorgen de redactie van TV5 om hun solidariteit te tonen. De regering start een onderzoek om de daders op te sporen.