Obama wil af van 'homo-genezingstherapie'

De Amerikaanse president Obama wil dat er een einde komt aan therapieën die de 'genezing' van homoseksuele en transgender-jongeren als doel hebben. Obama reageert daarmee op een online-petitie die oproept tot een verbod op zulke bekeringstherapieën. De petitie is in drie maanden tijd ruim 120.000 keer ondertekend.

Aanleiding voor de petitie was de zelfmoord van de 17-jarige transgender Leelah Alcorn. Ze groeide als jongen op in een streng christelijk gezin, maar voelde zich vrouw. Dat kon haar omgeving niet accepteren. In haar afscheidsbrief schreef ze dat therapeuten hadden geprobeerd om haar weer in een jongen te veranderen. 'Ik kan alleen in vrede rusten als transgender-jongeren in de toekomst niet meer worden behandeld zoals ik', schreef Leelah. De slotzin: 'My death needs to mean something. Fix society. Please.'

Sommige conservatieve groepen en religieuze artsen verdedigen dit soort therapieën. 'Wij geloven dat verandering mogelijk is. We helpen mensen om hun authentieke zelf terug te vinden', zegt familietherapeut David Pickup. Conservatieve staten, zoals Oklahoma, bekijken of ze via wetgeving dit soort therapieën kunnen beschermen. In California en New Jersey zijn ze juist verboden.

Verwoestend effect
Het Witte Huis is bezorgd over verwoestende effect van de therapie op de levens van jonge mensen. Homorechtenactivisten en deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid zeggen dat de therapie het risico op depressies en zelfmoord vergroot. De Obama-regering zet overigens niet in op wetgeving die voor een nationaal verbod zorgt. Wel zal het Witte Huis invloed uitoefenen op de verschillende staten om aan deze praktijken een einde te maken.