Betalen voor YouTube zonder reclame

Videoclips op YouTube kijken zonder reclame? Het zit eraan te komen, maar dan moet je er wel voor willen betalen. Google, eigenaar van YouTube, is volop met dit plan bezig. De betaalvariant is mogelijk nog dit jaar een feit.

Google heeft zijn plannen toegelicht in een e-mail die is gestuurd aan vooraanstaande video creators. Deze videoproducenten zouden ook gaan meedelen in de opbrengsten die de betaalde versie oplevert, zo schrijft YouTube in een e-mail aan producenten, die in handen is van Bloomberg.

Concurrentie
Veel producenten vinden dat ze op YouTube onvoldoende verdienen aan veelbekeken filmpjes. Vorige maand ging concurrent Vessel van start; een soortgelijke dienst, die videomakers beter betaalt dan YouTube doet. Door een betaalvariant van YouTube te lanceren, gaat Google de concurrentie aan met onder meer Netflix.

Users voor content laten betalen is iets waar Google al langer aan werkt. Zo is afgelopen najaar de beta-versie van Music Key gelanceerd; een betaalde website waar je zonder onderbreking naar muziek kunt luisteren. Ook heeft Google honderden miljoenen euro's geïnvesteerd in talent en productiefaciliteiten om originele video-content te maken.

Wat kost het?
Aan jou straks de keuze: wachten tot de reclame voorbij is, of toch maar een YouTube-abonnement. Google zwijgt over de tarieven, maar volgens goed ingevoerde bronnen moet je maandelijks zo'n 10 dollar betalen voor de reclamevrije variant. YouTube is gelanceerd in februari 2005 en werd ruim anderhalf jaar later door Google ingelijfd. De site telt maandelijks zo'n 1 miljard unieke bezoekers.