Lichtgevende tampon om vervuild water op te sporen

Doorgaans worden tampons gebruikt voor het opnemen van vrouwelijke lichaamsvloeistoffen maar ze hebben nog meer functies. De University of Sheffield gebruikt ze namelijk voor het opsporen van onzuiverheden in oppervlaktewater.

Groot-Brittannië heeft te maken met een hoop verontreinigingen in beekjes en rivieren. Dit komt omdat er ruim een miljoen huishoudens niet goed zijn aangesloten op het rioolnetwerk. Het gaat in dit geval voornamelijk om de bleekmiddelen die te vinden zijn in schoonmaakmiddelen of in wc-papier waarin het wordt gebruikt om het er mooi wit uit te laten zien.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van UV-licht om de onzuiverheden op te sporen. Bleekmiddelen lichten zelfs in zeer kleine concentraties op onder dit licht. De onderzoekers kwamen er achter dat een tampon in vijf seconden al genoeg water op kan nemen om voldoende bleekmiddel op te nemen. Ook blijft de stof er nog zo'n dertig dagen in zichtbaar. Niet alle tampons zijn echter geschikt, de hier gebruikte tampons zijn gemaakt van zuiver katoen en bevatten geen chemicaliën.

De huidige methoden voor het opsporen van onzuiver water zijn erg prijzig. Vaak is de enige methode een kleurstof door de gootsteen gieten om zo een verkeerd aangesloten riolering op te sporen. Met deze nieuwe methode 'vissen' de onderzoekers met tampons in de riolering om de foutieve aansluiting op te sporen. Zo kan er niet alleen gerichter worden gezocht maar is het ook nog eens een stuk goedkoper en sneller.

Tampon om onzuiver water op te sporen (Foto: Wikimedia Commons)
Tampon om onzuiver water op te sporen (Foto: Wikimedia Commons)