Politie doodt vrouw met bom in Istanbul

De Turkse politie heeft woensdag bij het hoofdbureau van politie in Istanbul een vrouw doodgeschoten die een bom bij zich had. Een tweede persoon wist te ontsnappen. Dat heeft de gouverneur van Istanbul, Vasip Sahin, gezegd. Een politieman raakte lichtgewond. Wie er precies achter de aanslag zit is niet duidelijk.

Dinsdag werd in een rechtbank in Istanbul een openbaar aanklager gegijzeld en vervolgens gedood door de twee mannen die hem vasthielden. Volgens de autoriteiten waren de twee daders lid van de verboden linkse groepering DHKP-C. De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft gezworen de handlangers van de twee ontvoerders op te sporen en te berechten. "Ik heb opdracht gegeven tot operaties gericht tegen diegenen die achter dit incident zitten, waar ze ook zijn", aldus Davutoglu. "Niemand moet denken dat de aanslag ongemerkt voorbij kan gaan. We zullen uitzoeken wie de opdracht gaf en wie er achter dit netwerk zit."

Ondertussen heeft de politie in Antalya negentien mensen opgepakt die vermoedelijk lid zijn van de DHKP-C, aldus het Turkse staatspersbureau. De verdachten worden ondervraagd. Ook in de steden Izmir en Eskisehir werden tien mensen opgepakt.

De DHKP-C, dat streeft naar een socialistische staat, wordt door Turkije en de Europese Unie gezien als terreurorganisatie. De groep heeft enkele aanslagen gepleegd, maar was vooral in de jaren zeventig erg actief.