Irak claimt overwinning in Tikrit

De Iraakse krijgsmacht en veiligheidsdiensten hebben de stad Tikrit heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Iraakse minister van defensie Khalid al-Obeidi woensdag gezegd.

Volgens Obeidi hebben de veiligheidstroepen een 'magnifieke overwinning' geboekt en hun 'missie voltooid'. "We hebben het genoegen (...) om het goede nieuws over onze overwinning bekend te maken", zei Al-Obeidi, die alvast aankondigde dat het leger door zal stoten naar andere delen van het land waar IS de dienst uitmaakt. "We komen eraan, Anbar. We komen eraan, Nineveh."

Het leger startte begin maart met een offensief om IS uit Tikrit te verdrijven en werd daarbij onder meer gesteund door sjiitische milities en militaire adviseurs uit buurland Iran. Vorige week begonnen de Verenigde Staten het offensief met luchtaanvallen te ondersteunen. De mortieren van IS, die de afgelopen dagen nog volop te horen waren, bleven woensdag stil. Volgens bronnen hebben de extremisten alleen nog een paar scherpschutters in Tikrit.

Het doel in Tikrit is nu om zo snel mogelijk het normale, dagelijks leven weer op te pikken, zei minister van binnenlandse zaken Mohammed Salem al-Ghabban. "Als de autobommen en bermbommen in het gebied zijn opgeruimd zullen we de politiebureaus heropenen, zodat de situatie in de stad weer kan normaliseren. Ook zullen we comités oprichten die zullen toezien op de terugkeer van mensen die de stad zijn ontvlucht. Daesh is compleet verslagen", aldus Al-Ghabban. Daesh is de Arabische naam voor IS.

De herovering van Tikrit was noodzakelijk voordat de regering haar blik kan richten op Mosul, de grootste Iraakse stad in handen van IS. Tikrit ligt op de route tussen de hoofdstad Bagdad en Mosul.