De Wever boos over racisme-aanklacht

In België is Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en voorzitter van regeringspartij N-VA, aangeklaagd wegens racisme. In een tv-programma heeft hij uitlatingen gedaan die verkeerd zijn gevallen bij Marokkaanse Belgen. De Wever noemt de aanklacht 'te belachelijk voor woorden'.

In het nieuwsprogramma Terzake zei De Wever vorige week maandag dat racisme een gevolg en geen oorzaak is van de problemen in de samenleving. Hij zei dat bepaalde bevolkingsgroepen weinig moeite doen om een opleiding te volgen en werk te zoeken. Daarbij verwees hij met name naar de Marokkaanse Berbers in zijn stad.

Zeven Marokkaanse Belgen en een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie pikken dit niet. 'Wij zijn Belgische burgers, maar toch blijft hij ons herleiden tot de origine van onze ouders', zegt een van de klagers. Het Antwerpse parket moet nu uitzoeken in hoeverre de uitspraken van De Wever racistisch zijn en of er een strafklacht moet volgen.

Bezorgdheid
De Wever blijft bij zijn woorden. 'Verontschuldigingen? Geen denken aan. Waarvoor zou ik me moeten excuseren?', zegt hij tegen Het Laatste Nieuws. 'Wie goed naar het interview heeft geluisterd, hoort meteen dat ik geen slechte bedoelingen had. Ik heb alleen de vinger op de wonde gelegd en mijn bezorgdheid geuit.'

Het staat nog niet vast dat N-VA-leider werkelijk wordt vervolgd. Mocht dat zo zijn, dan laat De Wever zijn parlementaire onschendbaarheid opheffen en verantwoordt hij zich voor de rechter. 'Geen advocaat nodig. Als ik hiervoor word veroordeeld, waarom zou ik dan nog aan politiek doen? Als er een verbod op de feiten en een taboe op de waarheid rust?'