Veel kritiek op Tekken 7

Na de bekendmaking van de laatste aanvullingen voor Tekken 7, heeft een aantal fans geklaagd over gerecyclede moves. Een aantal van de Rage Arts zijn rechtstreeks gekopieerd van onder andere Soul Calibur. Om deze beweringen kracht bij te zetten, heeft Tyler Bleu een filmpje gemaakt om ze te vergelijken.

Devil Jin komt ook in Soul Calibur voorbij met deze move en de combo van Jin deed hij ook al in Tekken Tag Tournament. Omdat dit dezelfde karakters betreft is de overeenkomst snel gevonden.

Maar het commentaar op nieuwkomer Josie Rizal is daarom veel venijniger. Zoals FOK!ker hugecooll reeds aangaf zijn veel moves gejat van Steve Fox en Bruce. In het filmpje kun je duidelijk de overeenkomsten zien met Soul Calibur’s Xiba. Uiteraard is het moeilijk om originele moves te verzinnen als je een spel baseert op bestaande vechtstijlen, maar hierbij was enige variatie wel leuk geweest.

Er is meer kritiek op Josie Rizal, maar dan over haar achtergrond. Ze heeft de naam van de Filipijnse held José Rizal en ze draagt de kleuren van de Filipijnse vlag, maar daar houdt het ook mee op. Op de Filipijnen is de nationale vechtsport Eskrima, waarbij er voornamelijk wordt gevochten met een baton en messen. Josie heeft een aantal Eskrima-moves, maar geen stokken of messen.

 Eskrima mes

Hier een kort voorbeeld van Eskrima en hoe een dame dat doet.

Josie maakt ook geen Filipijnse geluiden en heeft geen Filipijns accent. Katsuhiro Harada had hier al eerder op gereageerd via Twitter.

De nationale commissie voor cultuur en kunst (NCAA) van de Filipijnen bemoeit zich er nu ook mee. Dr. Leodenito Cañete zegt niet blij te zijn met de weergave van hun held Rizal door Josie. Hij onderneemt stappen om de verkeerde indruk die zij afgeeft te ‘corrigeren’. “Het is voor ons moeilijk te voorkomen dat andere landen zulke personages maken, want de Filipijnen zijn erg populair wereldwijd.”, zegt Cañete.

De komst van Arabier Shaheen genereerde voornamelijk positieve berichten. Waar dit verschil in zit, is moeilijk vast te stellen.