KNMI waarschuwt voor gevaarlijk weer

Nadat zondag de lentestorm al voor enige schade en overlast in het verkeer had gezorgd, heeft het KNMI voor dinsdag code geel, een waarschuwing voor gevaarlijk weer, afgekondigd voor het hele land. Tijdens de ochtendspits verwacht de VerkeersInformatieDienst (VID) grote hinder in het verkeer.

De kustprovincies moeten dinsdag rekening houden met stormwinden. Langs de noordkust staat een westerstorm, mogelijk windkracht 9. Het hele land krijgt te maken met zware windstoten. Ook valt weer veel regen.

Zondag zijn op Schiphol bijna honderd geparkeerde auto's beschadigd geraakt. De harde wind blies grind over de parkeerplaats waardoor veel autoruiten sneuvelden. Servicemonteurs van Carglass zijn de hele nacht bezig geweest om noodruiten te plaatsen.

Op sommige andere plaatsen waaiden zondag bomen om en in het verkeer gebeurden meerdere ongelukken door de harde wind. Door de vele regen was er op een aantal plekken ook sprake van wateroverlast. Zo werd op de N261 de afslag naar de Efteling afgesloten, omdat de weg onder water stond.

Volgens weerbureau weeronline.nl stond een groot deel van de dag aan zee windkracht 8. Ook in het binnenland kwam het tot zware windstoten. Aan het einde van de middag was de storm het zwaarst. Op Schiphol kwam de wind tot 117 kilometer per uur. Een aantal vluchten raakte daardoor vertraagd. De brandweer kreeg zondag 327 meldingen over stormschade of wateroverlast. De regio Rotterdam-Rijnmond had het het zwaarst met vijftig meldingen.

Dat er relatief gezien weinig schade ontstond, komt onder meer doordat de bomen nog niet in blad staan. Ook maandag stond er een stevige wind. Zo was het bij Vlieland windkracht 8.