Ophef over zwarte James Bond

In Groot-Brittannië is de nodige ophef ontstaan over een opmerking van voormalig James Bond-acteur Roger Moore. Hij wordt beticht van 'racisme' aan het adres van Idris Elba. Deze Engelse acteur met een donkere huidskleur is een serieuze kandidaat om de nieuwe James Bond te worden.

Moore (87) deed zijn uitlatingen in een interview met het Franse tijdschrift Paris Match. 'Een paar jaar geleden zei ik dat Cuba Gooding junior een prima James Bond zou zijn. Maar dat was een grap', zei Moore. Gooding heeft een donkere huidskleur. Moore: 'Bond kan worden gespeeld door een Schot, Welshman of Ier, maar moet wel 'Engels-Engels' zijn.' Een donkere James Bond noemt Moore 'Een interessant idee, maar irrealistisch.'

De opmerkingen hebben veel woede op sociale media veroorzaakt. Zowel Roger Moore als Idris Elba waren zaterdag trending topic op Twitter. Moore zou een racist zijn. De acteur kreeg echter ook bijval van twitteraars die de aantijging van racisme naar het rijk der fabelen verwezen. Moore verweerde zich zelf ook op Twitter:

De in Londen geboren Idris Elba (42) wordt gezien als kanshebber om in de toekomst de rol van James Bond te spelen. In de komende Bond-film 'Spectre' neemt acteur Daniel Craig die rol op zich. Een teaser voor die film is overigens gisteren online verschenen.