Verdachte aanslag Bardo-museum gedood

Een belangrijke verdachte van de aanslag op het Bardo-museum in Tunis is in een antiterreuroperatie van de Tunesische veiligheidstroepen gedood, heeft de Tunesische premier Habib Essid zondag meegedeeld.

Khaleb Chaieb, ook wel bekend als Abou Sakhr Lokman, kwam om tijdens een operatie in de regio Gafsa, dicht bij de grens met Algerije. De Algerijn Chaieb maakte deel uit van de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida en werd beschouwd als een van de hoofdverdachten achter de aanslag van 18 maart. Bij die terreuractie in Tunis kwamen 22 mensen, voor het merendeel buitenlandse toeristen, en twee daders om het leven. De extremistische groep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

De Franse president François Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi en verscheidene ministers van buitenlandse zaken onder wie de Nederlandse minister Bert Koenders nemen zondag deel aan een mars tegen terreur in Tunis. De Tunesische regering heeft alle grote politieke partijen opgeroepen mee te doen aan de optocht, die loopt van het regeringskwartier Bab Es-Saadoun naar het museum.

De buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders nemen deel om hun solidariteit te betuigen met Tunesië, het enige land waar na de Arabische Lente van 2011 een democratisch bestel is ingevoerd. De autoriteiten hebben echter te kampen met verschillende radicale islamitische groepen, waarvan de meeste hun wortels hebben in de buurlanden Algerije en Libië. Chaieb was volgens het ministerie van binnenlandse zaken een van negen terreurverdachten die bij antiterreuroperaties werden gedood.