Queen-gitarist start politieke actiegroep

Hij hangt zijn gitaar niet in de wilgen, maar Brian May heeft er een nieuwe bezigheid bij. De Queen-gitarist heeft een politieke actiegroep opgericht: Common Decency. May wil het Britse politieke systeem radicaal veranderen en gaat de campagne van 'onafhankelijke' politici financieel steunen.

De 67-jarige May is al langere tijd serieus met politiek bezig; onder meer als dierenrechtenactivist. Bijna had hij zich kandidaat gesteld om als onafhankelijk politicus in het Lagerhuis te worden gekozen. In plaats daarvan heeft hij nu een actiegroep opgericht. 'Als activist kan ik voor meer opschudding zorgen', zegt May tegen The Mirror.

Kleurenblind
May heeft zijn buik vol van de huidige regeringscoalitie, die bestaat uit de Conservative Party en de Liberal Democrats. Maar Nigel Farage (UKIP) hoeft ook niet op de stem van de gitarist te rekenen.

De actiegroep Common Decency noemt zichzelf 'kleurenblind'. De beweging steunt vrijdenkende parlementsleden en kandidaten, ongeacht van welke partij ze zijn. Zolang ze het juk van hun partij maar trotseren en onafhankelijk durven te opereren. May wil de campagne van deze politici ook financieel ondersteunen.

Machtsblokken
De Queen-gitarist signaleert dat veel kiezers boos zijn op de politiek. Corrupte politici en leugenaars moeten plaatsmaken voor politici die decent zijn, vindt May. Het Britse politieke systeem is wat hem betreft dringend aan hervorming toe. De Conservatieven en Labour, die in de peilingen gelijk staan, vormen twee grote machtsblokken.

In veel districten pakken de gevestigde partijen de winst, maar een grote groep mensen stemt niet. Die mensen wil May uit hun stoel krijgen. 'Op 7 mei kiezen we een nieuw parlement. Na vijf jaar zonder zeggenschap krijgen we 15 uur democratie. Die kans moeten we aangrijpen om het politieke systeem te veranderen.'