Oud-rechercheur: niveau recherche belabberd

'De misdaad is georganiseerd, nu de politie nog.' Dat is wat oud-rechercheur Michiel Princen ooit een collega hoorde zeggen. Princen was tien jaar financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie, maar stapte vorig jaar op; een illusie armer. Zijn bevindingen heeft hij opgetekend in een boek dat vandaag is verschenen.

Princen was financieel journalist voordat hij als zij-instromer bij de politie aan de slag ging. Hij werkte aan grote zaken, waaronder de moord op Willem Endstra en de witwaspraktijken van vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg. Over zijn ervaringen binnen het korps schreef hij het boek De Gekooide Recherche.

De oud-rechercheur stelt dat de politie zo slecht is georganiseerd dat het oplossen van misdrijven eronder lijdt en de pakkans voor criminelen dramatisch laag is. Te laag opgeleide rechercheurs, gebrek aan sturing, verlammende bureaucratie, rechercheteams die elkaar tegenwerken en een 9-tot-5-cultuur, of erger: mensen die aantoonbaar niks uitvoerden, maar door niemand daarop werden aangesproken.

Structurele problemen
Volgens Princen kent de Nationale Politie structurele problemen, zoals chaotische aansturing en een gebrek aan niveau om complexe recherche-onderzoeken aan te sturen. Er zijn maatregelen genomen om de kwaliteit bij de recherche te verhogen, maar veel doelstellingen zijn niet gehaald. 'Het grootste probleem van de politie is de eigen politiecultuur', schrijft Princen.

De oud-rechercheur krijgt bijval van rechtspsycholoog en hoogleraar Peter van Koppen. In de uitzending van EenVandaag pleitte Van Koppen voor drastische veranderingen bij de politie. In een reactie zegt de Nationale Politie bezig te zijn met organisatorische veranderingen om het recherchewerk te verbeteren.

Politiebureau
Politiebureau (foto: ANP)