Laatste krakers uit Slangenpand te Amsterdam gehaald

De Tabakspanden in de Spuistraat in Amsterdam worden niet langer gekraakt. Agenten hebben woensdagavond de laatste mensen weggehaald uit het zogeheten Slangenpand. Negentien mensen zijn opgepakt. De ontruiming duurde even, doordat krakers het gebouw van binnen hadden gebarricadeerd.

De Tabakspanden waren 32 jaar lang een verzamelplaats voor kunstenaars en andere creatieven. Woningbouwvereniging De Key gaat het complex aanpakken. Er komen zeventig woningen, bedrijfsruimten en culturele ruimtes. Daarom zijn de reguliere bewoners de laatste tijd verhuisd.

In de nacht van dinsdag op woensdag trokken echter veertig tot tachtig krakers het Slangenpand binnen. Ze barricadeerden de straat met een container, stapels stenen en brandende hopen puin. "Beste mensen, fantastisch nieuws. De Slang is net herkraakt", werd onder meer op Facebook geschreven.

De politie maakte in de loop van woensdagochtend de straat vrij. De barricades werden weggehaald met shovels. Krakers op daken gooiden vuurwerk, verfbommetjes en ander materiaal naar de politie. Die zette een waterkanon in. Sympathisanten op straat werden door agenten te paard op afstand gehouden.

In de loop van de middag brak de politie met een shovel deuren en ramen op de eerste en tweede verdieping open. Vervolgens gingen agenten naar binnen. Een hoogwerker zette agenten op het dak van het complex.