Kleine opleidingen worden meest gewaardeerd

Kleinschalige masteropleidingen, met slechts tientallen medestudenten en waar docenten je naam kennen. Dat zijn de studies die het best gewaardeerd worden, blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarlijkse Keuzegids Masters 2015.

De hbo-opleidingen 'autonome beeldende kunsten' van Artez in Arnhem en Hogeschool Rotterdam staan bovenaan de lijst van beste masteropleidingen. Hier studeren 33 (Arnhem) en 20 (Rotterdam) mensen. De opleiding nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen - 29 studenten - staat op de derde plek. De masteropleiding Logic van de Universiteit van Amsterdam (UvA), staat ook hoog op de lijst.

Bij de Uva is al wekenlang een groot protest gaande, onder meer tegen het verdwijnen van kleine opleidingen. Als er instellingsbreed gekeken wordt, staat de UvA overigens een na laatste op de lijst van instellingen met de hoogste masterkwaliteit. Hekkensluiter is de Vrije Universiteit, ook in Amsterdam.

De Keuzegids beoordeelt opleidingen onder meer op het gebied van voldoende niveau en samenhang, persoonlijke aandacht en mogelijkheden voor onderzoek. 70 procent van de beoordeling wordt gebaseerd op de mening van studenten, 30 procent op het oordeel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs beoordeelt.

Kohnstamhuis HvA/UvA
Kohnstamhuis HvA/UvA (foto: M.M.Minderhoud, CC-BY-SA)