Saudi's dreigen met ingrijpen in Jemen

Als er niet snel een vreedzaam einde komt aan de opstand van de Houthi-rebellen in Jemen zal Saudi-Arabië ingrijpen. Dat heeft de Saudische minister van buitenlandse zaken Saud al-Faisal maandag gezegd.

Al-Faisal trad verder niet in detail. De Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi, die gevlucht is voor de Houthi's, liet eerder op de dag weten landen in de regio om hulp te hebben gevraagd. De Houthi's namen in september de hoofdstad Sanaa in en plaatsten Hadi uiteindelijk onder huisarrest. Hadi zit momenteel in de zuidelijke stad Aden.

Hadi wil dat de Verenigde Naties een no-flyzone instellen, zodat de rebellen de vliegvelden die ze hebben ingenomen niet kunnen gebruiken. Volgens Hadi en een aantal soennitische landen in de regio worden de Houthi's gesteund door het sjiitische Iran. De zes leden van de Golf Samenwerkingsraad - Bahrein, Koeweit, Saudi-Arabië, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten - dreigden vorig jaar al in te grijpen in Jemen. Ze noemden de opmars van de Houthi's, die inmiddels in negen van de 21 provincies in Jemen de dienst uitmaken, een 'terroristische' daad.