'Schutters' Staatsliedenbuurt staan terecht

Twee vermeende daders van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 staan vanaf maandag terecht bij de rechtbank in Amsterdam. Het gaat om de vermoedelijke schutters Adil 'Kinker' A. (26) en Anouar 'Popeye' B. (34).

Bij de geweldsexplosie op zaterdagavond 29 december 2012 kwamen Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om het leven. Na de wilde schietpartij midden in de woonwijk schoten de vluchtende daders ook nog met hun kalasjnikovs op twee motoragenten. Zij kwamen met de schrik vrij.

Het belangrijkste doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij wist te ontsnappen door tussen de woonboten in het water te springen, maar is later opgepakt.

Benaouf A. is vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt - onderdeel van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld - was mogelijk een reactie op die moord.

Ook een medeverdachte, Stefan S., staat vanaf maandag terecht. Hij zou onderdak hebben verschaft aan een van de vermoedelijke schutters.