Liberia onderzoekt nieuw geval ebolabesmetting

Liberia onderzoekt hoe het kon gebeuren dat opnieuw iemand besmet is geraakt met het ebolavirus, terwijl het laatste ziektegeval van weken geleden dateert. Deskundigen bespreken het ziektegeval zaterdag.

Bij de patiënt werd vrijdag ebola geconstateeerd. Het lijkt erop dat ze geen contact heeft gehad met personen die eerder geïnfecteerd waren. Ook is ze recentelijk niet naar andere besmettingshaarden als Sierra Leone of Guinee gereisd.

Mogelijk had de vrouw bezoek van buiten Liberia of had ze seks met een overlevende, zei het hoofd van de taakgroep die zich in Liberia op de ebola-uitbraak richt. Het virus kan tot drie maanden in het sperma aanwezig blijven van overlevenden. Gezondheidswerkers manen overlevenden daarom voor de duur van die periode af te zien van geslachtsverkeer.

In Liberia bezweken ruim vierduizend mensen aan het ebolavirus. De epidemie eiste in totaal ruim tienduizend levens. Het laatste ziektegeval in Liberia werd op 5 maart genezen verklaard. Sindsdien wachtte het land de 42 dagen af die dienen te verstrijken vooraleer het vrij van ebola kan worden verklaard, tot het nieuwe ziektegeval vrijdag roet in het eten gooide.