Pas op voor olijfoliemaffia

Pas op wanneer je olijfolie koopt, want te goedkope olijfolie blijkt te mooi om waar te zijn. Uit de Italiaanse versie van de Voedsel- en Warenautoriteit komen geluiden dat dergelijke olie door de plaatselijke boeven onder onhygiënische omstandigheden wordt geproduceerd. 

Het is een matig jaar geweest voor olijfolieliefhebbers. In het Middenlandse-Zeegebied,  waar zo'n 60 tot 70% van alle olijfolie vandaan komt, is een groot deel van de oogst vernietigd door een gevaarlijke microbe. Hierdoor is de productie van olijfolie dramatisch laag en zijn de prijzen inmiddels verdubbeld. 

De criminelen maken hier dankbaar gebruik van. Ze hebben verschillende manieren bedacht om de consument op te lichten. Sommige manieren zijn precies dat, enkel oplichting, maar andere manieren zijn ook echt gevaarlijk. Zo pakken ze matige andere plantaardige oliën en voegen daar, ergens in een smerig keldertje van een crimineel die niet slim genoeg is voor échte boevenplannen, extra dingen aan toe om de kleur en smaak na te maken. De onhygiënische productie kan erg gevaarlijk zijn. 

Of de Limburgse maffia zich ook bezighoudt met deze louche zaken, is niet bekend. Jos van Rey heeft nog niet gereageerd.