John Williams doet niet muziek Spielberg-film

Componist John Williams zal voor het eerst in dertig jaar niet de muziek van een film van regisseur Steven Spielberg verzorgen. Voor de thriller Bridge of Spies, die Spielberg momenteel maakt, gaat componist Thomas Newman de soundtrack schrijven. De 83-jarige Williams heeft van de klus af moeten zien om gezondheidsredenen.

Dat heeft distributeur Warner Bros. woensdag bekendgemaakt. Williams en Spielberg maakten samen de afgelopen veertig jaar 26 films. Enkele wereldberoemde soundtracks die de componist voor Spielberg maakte, zijn Jaws, E.T., Schindler's List, Raiders of the Lost Ark en Jurassic Park. Voor de eerste drie films ontving Williams een Oscar.

Daarnaast was de Amerikaanse componist ook verantwoordelijk voor de muziek van klassiekers als Superman, Harry Potter, Home Alone en Star Wars. Hij legt momenteel de laatste hand aan de soundtrack van de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens, die eind dit jaar in première gaat.

Thomas Newman was onder meer verantwoordelijk voor de muziek van hits als American Beauty, Finding Nemo, Wall-E en Skyfall, het meest recente deel in de James Bond-reeks. Het is wel de bedoeling dat Williams de volgende film van Spielberg, de verfilming van De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl, weer gaat doen. Bridge of Spies moet aan het eind van het jaar in de bioscopen te zien zijn.